• Nieuws

Onze derde nieuwsbrief van deze bijzondere maand en 10 tips om aan de nieuwe thuissituatie te wennen van het Ouder Kind Team.

Beste ouders en verzorgers,

We zitten aan het einde van de tweede week, maar wat lijkt het alweer lang geleden dat wij u – maar vooral ook de kinderen – hebben gezien. Hopelijk gaat u goed met u daar thuis!
 
jongleren.jpg
Twee weken geleden was u vader of moeder en had u uw werk. Dat is nu helemaal veranderd. 
U bent op een soort kinderopvang en leerkracht geworden.
Dit betekent nogal wat voor het hele gezin en voor u om alle ballen in de lucht te houden. 
 
Ode dus aan de thuisonderwijzende ouder
https://youtu.be/fVGQ14RAKG0
 
 
Als u vragen heeft en ergens mee zit, schroom niet om de leerkrachten of ons te mailen. 
Ook bij onze ouder- kinderadviseur Martin Darwiish kunt u terecht. 
Martin werkt van maandag t/m donderdag. Zijn telefoonnummer is 06 – 46113451. 
Zijn email is m.darwiish@oktamsterdam.nl 
 
In de bijlage: een nieuwe thuissituatie OKT-corona (002).pdf vindt u de speciale nieuwsbrief van het Ouder- en Kindteam met tien tips om een eerste richting te geven aan uw huidige thuissituatie.
 
De scholen zouden drie weken dicht blijven – t/m 6 april. Volgende week krijgen we hopelijk meer duidelijkheid over de duur van de schoolsluiting. De kans wordt steeds groter dat we dicht blijven t/m de meivakantie.
 
Tja, hoe zit het dan met het onderwijs?
Natuurlijk bent u thuis bezig om uw kinderen te helpen en dat is ook belangrijk voor de kinderen om in het (onderwijs) ritme te blijven. Dat zal bij het ene kind / het ene gezin makkelijker / soepeler verlopen dan bij een ander kind / gezin. Een en ander zal ook afhangen van de leeftijd van de kinderen.
Maar thuis is geen school. Met de periode tot en met 6 april + de stakingsdagen hebben de kinderen ongeveer 9% minder onderwijstijd gehad dit schooljaar. 
Als de sluiting van de scholen wordt verlengd, dan wordt dit % alleen nog maar groter.
 
Het is een illusie om te veronderstellen dat we op …….. ? het onderwijs zo weer kunnen oppakken, oftewel alles heel snel kunnen inlopen. 
Zo zal volgend schooljaar waarschijnlijk groep 5 moeten beginnen met stof uit groep 4 om de achterstand in te lopen etc. 
 
Van de bestuurlijke lagen boven ons – het ministerie en de PO Raad (de schoolbesturen) horen wij nog niets over de consequenties van de sluiting van de scholen en over deze achterstand. 
Hun communicatie en hun besluitvorming zijn voor verbetering vatbaar.
 
Wel is duidelijk dat het heroverwegen van de schooladviezen van groep 8 naar aanleiding van de Eindtoets dit jaar niet zal plaatsvinden. Het schooladvies is dus leidend. Tien procent van de leerlingen van groep 8 kregen jaarlijks een hoger eindadvies door de Cito eindtoets uitslag. Dat gaat nu dus niet gebeuren. 
Het voortgezet onderwijs gaat goed op de kinderen letten of zij op de juiste school zitten. 
Als het goed is, deed het V.O dit al. Er komt een “warme” overdracht van basisschool en het voortgezet onderwijs, maar ook dit doen we in Amsterdam al jaren.
 
De leerkrachten van de St. Jan zullen doorgaan met contact houden met hun leerlingen, want dat is heel belangrijk. Het immers voor de kinderen ook geen vakantie. 
De leerkrachten blijven de kinderen van werk voorzien.
 
Tenslotte
Hopen wij dat u allemaal gezond blijft en nogmaals schroom niet ons te mailen als u vragen heeft of wat kwijt wilt. U kunt ons het beste mailen via stjan.directie@askoscholen.nl
 
Het vakantierooster voor schooljaar 2019-2020.
de eerste dag de laatste dag
Goede Vrijdag + Pasen 10 april 13 april
meivakantie 25 april 10 mei
Hemelvaart 21 mei 24 mei
Pinksteren 1 juni 1 juni
zomervakantie 3 juli 16 augustus
Een studiedagen op: vrijdag 19 juni
 
Met vriendelijke groet,
Jan Bakker en Dieneke Blikslager
directie van de St. Jan.